За град Перник

Перник е град в Югозападна България, административен център на област Перник и община Перник. Носи името Димитрово (в чест на починалия премиер Георги Димитров) от 20 юли 1949 до 19 януари 1962 година, когато отново е преименуван на Перник.

По последни данни на на НСИ към 31.12.2013 г. населението му е от 77 382 души[1], което го прави най-многочисления град в Западна България след столицата София.
[su_quote style="fabric" class="beauty"]Групата изгубени в джунглата пернишки туристи, бяха открити по псуващите на майка папагали.[/su_quote]

ФестивалИстината
В града се провежда най-големият фестивал в Европа. Член е на Федерацията на европейските карнавални градове, както и нейно седалище за България. През 2009 г. официално е обявен за европейска карнавална столица заради неговия международен маскараден кукерски фестивал „Сурва“.
Още от създаването си през 9 век градът носи името Перник. Първите сведения за уседнал живот в района на Перник датират от 6000 г. пр.н.е. (ранен неолит). Днес градът е сред индустриалните центрове на България.

Град Перник винаги е бил на челото на развитието на модерните технологии, благодарение на своите учени и високо квалифицирани работници, чието трудолюбие е сравнимо единствено с техния отказ от злоупотреба с алкохол и трайна привързаност към идеалите на ненасилието към одушевени и неодушевени предмети.

Само за регистрирани
Регистрирайте се и влезте с име и парола, а още по-лесно - с Facebook акаунт, за да видите какво крием от Вас тук! Такива сме ние - крием. А после показваме. На регистрираните. Такива ми ти работи.