ЕКСПЕДИЦИЯ „КРАКРА“

Стартира седмото издание на археологическата експедиция “Кракра”. Едно от най-големите предизвикателства пред участниците тази година ще бъдат разкопките на раннохристиянска църква в комплекса “Свети Спас” в Перник

“Свети Спас” е изключителен по мащабите си археологически комплекс, където в продължение на 9 века са построени една след друга 3 църкви. Първата е единствената открита досега у нас с архитектура, досущ като на църквата “Света София” в Истанбул – съвършен стил, характерен единствено за източните провинции на Римската империя. Рухнала по всяка вероятност след голямо земетресение. Или поне това сочат падналите в една посока арки. А още в първия ден от археологическта експедиция “Кракра”, учениците се натъкнаха на изключителна находка.

Василка Паунова – археолог, ръководител на разкопките: ”Това са малко травмиращи наглед неща, защото са предимно деца – три деца в общ гроб, както и един възрастен мъж близо до тях. Но това е част от живота, археологията и историята са това, което са. Преди няколко дни бременна жена, която е погребана, прегърнала малко по-голямото си дете. С иключително много накити по главата. Предизвикахме етнографски спорове. Общо взето вече знаем как е изглеждал костюма. Много ползотворни разкопки.”

Всяка година археологическата експедиция “Кракра” успява да запали по археологията все повече ученици. А голяма част от тях вече не могат да си представят лятото без да се потопят в езика на древните знаци.

Археолозите се надяват, заедно с учениците да продължат разкопките, убедени, че дълбоко в недрата на земята е натрупан цял манастирски комплекс.

Източник: http: bnt.bg