Чакат рекорден брой участници за юбилейната Сурва в Перник!

Рекорден брой участници очаква община Перник за юбилейното 25-то издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Вече са приети заявки от около 5 000 човека, които ще дефилират маскирани по улиците на града в края на януари. Групите от страната ще са поне 76, като 40 от тях ще са от Пернишко. От чужбина ще дойдат 13 групи. Сред тях за първи път ще има участници в маскарада от Мали, но по финансови причини няма да дойдат италианците, които традиционно участват в пернишкия фестивал. Откриването му ще бъде на 29 януари, а през следващите два дни ще има дефилета на участниците по улиците на града. Организаторите са разработили специална карта с маршрутите и всички съпътстващи прояви на фестивала.

На 12 януари в НДК ще бъде открита фотоизложба, в която ще бъдат подредени 60 избрани снимки от предишни фестивали. На 29 януари – деня на откриването на фестивала, експозицията ще бъде представена в Перник, след което ще отпътува за Лондон и Брюксел. Сборна изложба „Маскарад“ ще покаже най-добрите творби на художници от Перник, Бургас, Ямбол, Сливен, София и други градове.

За кулинарно шоу на 31 януари е поканен Иван Звездев. Организаторите няма да нарушат традицията и за 22 –ри път ще съберат учени на конференция за маскарадната обредност.

Копирано от standartnews.com