Шахматният шампион Константин Георгиев от Перник се нуждае от 1600лв за да се състезава на европейското първенство в Чехия

9-годишният перничанин Константин Георгиев е шампион по шахмат за страната за 2016г при момчетата до 10г в категория блиц, както и бронзов медалист по класически шах. Константин е получил квота за участие в Европейско първенство за деца и юноши, което ще се проведе в столицата на Чехия – Прага на 17 до 28 август тази година.

За да участва в престижния международен форум, момчето трябва да плати таксите за участие. Първан Аспарухов, председател на пернишкия шахматен клуб „Юри Бендерев – 2012”, търси съдействие от Общинския съвет, за да може момчето да замине и да представи не само своя клуб и роден град Перник, но и цяла България. Той се обръща за помощ към общинските съветници, като изтъква успехите на малкият състезател, който е спечелил сребърни медали от Световното първенство по ускорен шахмат и блиц за 2014 г.

Шахматният клуб е успял да събере част от сумата от различни спонсори, но са необходими още 1600 лева. Апелът към  общинските съветници е да подпомогнат заминаването на световния сребърен медалист за Прага, всеки според личните си възможности. Така има вероятност скоро Перник да се гордее и с европейски шампион. Без събирането на посочените средства, заминаването на детето за Чехия е невъзможно.

Постоянните комисии към пернишкия Общински съвет са разгледали писмото на Аспарухов и са взели решение сумата от 1600 лева да бъде преведена на школата по шахмат от средства на общинския бюджет, предвидени за спорт.

Перничани коментират, че проблемът лесно ще се реши, ако всеки от 40-те представителя на минипарламента задели за случая по 40 лева от тлъстите си заплати, надхвърлящи хилядарка. В предизборната си кампания, местните законотворци обещали да облекчат тежкото състояние на общинския бюджет и да работят за благото на перничани, но така и не са редуцурали солидните си възнаграждения впоследствие, недоволстват гражданите.