Половината от учениците на Ваня Михова от Детско-юношеския театър в Перник влизат в НАТФИЗ

театър Перник Ваня Михова

Една от талантливите ни актриси, Ваня Михова завършва ВИТИЗ и е играла в театрите на родния си град Перник и на гр. Добрич. Била е женена за Ивайло Калоянчев. Става ръководител на Детско юношеския театър /ДЮТ/ „Мускетарите” към Обединения детски комплекс в града, който управлява успешно от 16г. Ежегодно в театралната школа учат 70 деца, от които половина продължават професионалното си развитие към сцената.

ДЮТ „Мускетарите” получават високи оценки за своята актьорска игра. Редовно участват в регионални, национални и международни театрални фестивали.

– Г-жо Михова, не е тайна, че вие сте „ковачница” за успешни актьори. Колко от вашите възпитаници се реализират в областта на театралното изкуство?
– Над 50% от моите ученици влизат в НАТФИЗ. Имам вече успешно завършили, с които се гордея много.

– Как се създава актьорът? Освен талант, какво трябва още?
– Задължителен е талантът, който трябва да се провокира, защото самите деца не знаят какво притежават, какво имат в себе си и какви качества. По този начин те се развиват.

– Какви съвети им давате, за да се изкачват успешно по стълбата?
– Преди всичко ги уча на дисциплина и трудолюбие, защото без това те няма да успеят. Това е първото, което трябва да усвоят от мен.

-Как премина творческият сезон, каква година беше за ДЮТ „Мускетарите”?
– Както обикновено, направихме три пиеси. Имаше един момент, в който много от децата напуснаха групата, беше малко по-трудничко, но се справихме. Пиесите станаха много добри и се харесаха на публиката. Това са „Слуга на двама господари” на Карло Голдони, „Джуджето и седемте снежанки” на Стефан Цанев и „Мечо Пух”. Ходихме и на фестивали, където ни дадоха много високи оценки. Доволна съм от сезона.

– Колко деца посещават школата и на каква възраст са?
– Възрастта пада непрекъснато, вече имаме и петгодишни. Непрекъснато има движение в школата, има много деца, които искат да се научат на актьорско майсторство.

– Казват, че музикант къща не храни, а актьор…?
– Актьорът храни… Аз мисля, че нещата ще стават все по-добре за младежите, които завършват. Казвам им, че когато отидат в НАТФИЗ трябва да бъдат най-добрите и засега те го спазват. Убедена съм, че всички ще се реализират. Много бих искала това да стане на пернишка почва, не знам как ще стане, но им го желая от сърце. На всички казвам, че трябва да се върнат в пернишкия театър.

– Преди 10-на дни загубихме големия актьор Никола Анастасов.
– Да, за голямо съжаление. Остана само Стоянка Мутафова от актьорите, които съм се учила. Това е поколението, което ме научи на уважение към театъра и към сцената, на отношение към работата. Те са ни учили как трябва да се играе, при тях нямаш преструвка. Те са просто гениални.

– Разкажете за някои интересни моменти, които са ви въздействали?
– Случвало се е с моя бивш свекър Георги Калоянчев да играем в една пиеса в Добрич, когато той влезе в това представление, то стана абсолютно различно. Публиката се вълнуваше и бурно аплодираше неговата игра.

– Как ще коментирате по-младите актьори?
– Има много талантливи момичета и момчета. За съжаление не всички ще се развият като актьори, защото бройките в
театрите са ограничени. Има само по едно-две предложения за година на випуск, което означава, че другите ще чакат и най-вероятно ще поемат по друг път.

– Какво да очакваме през новия сезон, с какво ще ни изненадат „Мускетарите”?
– Имам различни идеи, не знам дали да ги кажа. Изглежда ми предизвикателно да направя „Антигона” на Софокъл. Искам децата да играят и драма. Дано се справим!

театър Перник Ваня Миховатеатър Перник Ваня Михова