Шилета превземат закрита от Меглена Кунева елитна гимназия

„Минавах покрай техникум „Юрий Гагарин“, в която сградата съм завършила средното си образование, и ми стана тъжно! Жалко, че се затварят училища! В началото на двора прочетох надпис „Добре дошли!“, но на кого – на овцете ли? Там, където беше елитно училище, пълно с младежи, сега пасат кози и овце!!!“.

Това е написала във фейсбук групата „Снимай Перник“ Ирина Евлогиева. Тя е качила снимки, на които се вижда как в двора на емблематичното някога училище, наричано от местните ссвойски „Гагарин“ или „Техникума“, днес в редички пъплят шилета.

Техникумът е създаден през 1959 г. и преди години е едно от най-големите средни учебни заведения в Югозападна България. Но постепенно, също като миньорския град, започва да запада и заради драстично намалелия брой на учениците сега вратите му са затворени завинаги.

От 309 ученици през 2013/2014 учебна година, на следващата в него се записват 268, а през учебната 2015/2016 г. гимназистите са едва 119. В анализа на Регионалния инспекторат по образованието се изтъква, че кадрите по професии „Монтьор на транспортна техника” и „Техник на компютърни системи”, които досега са се поготвяли в „Юрий Гагарин”, са единствени за община Перник. Но пък не са единствени за областта, защото такива специалисти потготвяли и радомирските Професионална гимназия по транспорт – също носеща името „Юрий Гагарин”, и Техническа професионална гимназия „Никола Й. Вапцаров”.

Това окончателно накланя везните в полза на закриването на училището, за което в крайна сметка издава заповед бившият вицeпpeмиep и миниcтъp нa oбpзoвaниeтo и нayĸaтa Meглeнa Kyнeвa.

Днес перничани таят надежда, че пустеещата сграда може да се превърне в център за обучение на медицински кадри. Засега обаче тя очевидно е далече от тази съдба и се изживява най-вече в ролята на… овцеферма.

 Автор: Дина Харизанова