Пернишкият университет измами редица студенти и ги остави без дипломи

Оказва се че през последните години десетки студенти на Европейския политехнически университет в Перник са останали без дипломи. Установено бе, че ВУЗ-ът е обучавал студенти без да има акредитация за част от специалностите си.

Николай Драгомиров и Галина Гергинова следват в ЕПУ година и половина и са заплащали редовно семестриалните си такси в размер на 750 лева. Те завършват магистърските си прогами по специалностите „Публична администрация“и „Управление на проекти“, след което получават уверения за защитена дипломна работа и оттогава до днес чакат своите дипломи.

„Това, което се случи е една голяма лъжа, ние просто бяхме финансово измамени”, категорична е Галина.

След проверка е установено, че университетът никога не е имал акредитация в тези специалности, а през 2013 г. губи всичките си акредитации и остава само с институционалната си. Експертът от Националната агенция за оценяване и акредитация – Стоянка Кирева общсни, че професионалните направления са били оценени отрицателно.

В следствие на това МОН определя нулев прием на студенти от 2013 до 2016 г. От жалбите и писмата, които постъпват обаче, очевидно става ясно, че университетът е продължавал да приема студенти и да източнава джобовете им.

Въпреки това от има и успешно дипломирали се 121 души. Позследните две годиниВУЗ-ът е с нов собственик – италиански консорциум и днес има право да обучава по две направления – енергетика и информатика.

Университетът в Перник продължава да се помещава на последните два етажа от сграда, която е хотел, фитнес и ресторант и вече 7 години сградата, която ще бъде дом на висшето училище остава недовършена.

Новото ръководство споделя, че подготвя предложения насочени към ощетените студенти, за да могат те да получат образователна степен, която са защитили. Остава да видим как ще се случи това и дали отново няма да бъде направен опит да се заобиколи закона и да бъдат ощетени потърпевшите.

 

Източник: http://m.btvnovinite.bg