Завод Пектин остава завинаги в историята

Завод „Пектин“ – единственият на Балканите завод за ябълков пектин на прах, евече в историята.  Емблематичната за града сграда, която от години е неизползваема и се руши вече е бутната.

В края на 2016 той бе обявен за продажба от частен съдебен изпълнител с първоначална сума от близо 300 000 лв. Собственикът на сградата с площ около 15 декара беше дружеството „Пектодар“ ООД, което е длъжник на Община Перник. Чрес продажбата ще бъдат погасени задълженията.

Заводът е наследник на национализираните акционерни дружества „Рекс“ и „Топа“ и фабрика „Шипкар“ и от 1952 г. влиза в експлоатация.

01-14

До 1955 г. в него се произвеждат конфитюри, желета, компоти, сладка, пулпове, шипково брашно и люспи, сушени плодове. След 1956 г. остава само производството на сушени плодове и производството на пектин. Четири години по-късно влиза в действие и цехът за пастьоризирани ябълкови сокове, а по късно произвежда и ракия.

Заводът за пектин е проектиран от инж. Иван Байчев, който е учил и работил в Германия. Казват, че донесъл в паметта си технологичната схема и конструкциите на машините, но това е и един от примерите за промишлен шпионаж през годините на соца.

През 1997 г. „Пектин“ е приватизиран, а днес вече е история!