5 години изминаха от мощното земетресение в Перник!

Преди 5 години замята под краката на перничани се разтресе и хиляди домове пострадаха, а мнозина останаха без покрив над главата си.

Зметресението от май 2012 година бе с магнитут 5,8 по скалата на Рихтер, отчетена от БАН. Гръцкият сеизмологичен център отчете 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално го отчете като трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер. Трудът бе усетен почти в цяла страна, както и в съдните Гърция, Македония и Сърбия. Страшен тътен, още отеква в съницата на много перничани.

Вторичните трусове бяха с магнитуд 4,7 и 4,5 по скалата на Рихтер. В продължение на месеци региона бе подложен на стотици по-слаб вторични трусове.

Резултат от това бедствие бяха хилядите къщи останали без покриви, счупените прозорци и напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ „Република“ също се срути наполовина, високите комини на заводите се напукаха.

За дълго улиците на града останаха пусти. По тях минаха много политици, които раздадоха щедри обещания, но те както знаем се дават за да не бъдат изпълнени.  В крайна сметка бяха отпуснати пари само за най-пострадалите, чиито къщи бяха разрушени, а останалите получиха по 325 лева на домакинство – малко, но от сърце. Повече от 4000 домакинства останаха без помощ и голяма част от панелните до днес са с конструктивни изменения.

Днес животът в Перник продължава, жителите му никога няма да забравят могъщата сила на природата!