Над 640 талантливи самодейци участваха в първия фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево“

Фестивалът в Драгичево напук на мрачното време местното училище се изпъстри с музиканти, танцьори и певци, които огласиха цяло Пернишко.

Над 640 талантливи самодейци участваха в първия фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево“. В празничната програма се включиха 44 формации. Участниците бяха от 4 области – Търговище, Благоевград, София и Перник, 9 общини -Попово, Брезник, Струмяни, Земен, Радомир, София-град, Самоков, Перник и Трън. На сцената в Драгичево се изявиха и представители на народни читалища, основни и средни училища, детски градини, пенсионерски клубове и индивидуални изпълнители.

Сред официалните гости в Драгичево беше и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която откри събитието:

„Ние обичаме българската музика, песни и танци. Обичаме всичко, което ни свързва с нашите традиции и история. Най-хубавото е, че нашите млади преподаватели с много любов предават традицията още в детската градина. Те учат децата от малки да обичат и играят българските песни и танци. Честит празник, защото знам, че това за кмета на Драгичево е един голям празник. Днес ще бъде един от най-хубавите дни в селото“, сподели кметът Вяра Церовска.

Тя бе придружена от зам.-кметовете Севделна Ковачева, Владислав Караилиев, Йордан Павлов и секретарят Радослава Манова.

Кметът на Драгичево Виктор Викторов заяви, че този фестивал показва една магия, съхранила българския дух през вековете.

Специален гост на фестивала беше ансамбълът за изворен фолклор „Капанци“ при НЧ „Искра 1893“ – Паламарца, Община Попово , Област Търговище. Талантливите изпълните са носители на много международни награди от фестивали в Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Украйна, Чехия, а едно от последните им участия е било във Виетнам.

Секретарят на НЧ „Искра 1893″ – Паламарца – Юлияна Петрова посочи, че помни и пази една скъпа за капанците традиция – „На гости без дарове не ходим и гости без дарове не изпращаме“. Тя подари накметовете на Перник и Драгичево капански хляб и книгата съхранила историята и културата на капанците като етнографска група.