Студентите останали без дипломи от Пернишкия университет ще могат да вземат висше от Малта

Десетките студенти, които се оказаха без дипломи от Европейския политехнически университет в Перник години след като са завършили, започват обучението си отново в малтийски университет. Това е едно от предложенията на новото ръководство на ВУЗ-а към излъганите от предишния собственик студенти.

В момента в университета в Перник се обучават едва 14 студенти, десетки други се оказаха без дипломи, тъй като през годините университетът е приемал и обучавал студенти, без да има програмна акредитация за част от специалностите си. Сега новото ръководство на университета предлага на ощетените студенти варианти все пак да получат дипломите си.;

Италианският консорциум направил оферта на студентите още в края на май да получат тапия от малтийския университет „Пегасо Интърнешънъл”. Идеята е пернишките дипломи да се приравнят с малтийските безплатно.

„Ще бъде изготвено индивидуално предложение. Някои от студентите няма да се наложи да държат приравнителни изпити, а други ще го направят”, каза проф. Джузепе Саконе, президент на Европейския политехнически университет.

111 са магистрите и бакалаврите, които са се дипломирали, но все още нямат документ за това. Галина и Николай трета година чакат дипломи – по публична администрация и управление на проекти.

За обучението си са платили по 750 лева на семестър, или общо 3500 лева. Твърдят, че към момента не им е предлагано нищо от новото ръководство.

„Защо да се обучаваме допълнително, след като вече сме се обучавали, положили сме изпити, защитили сме дипломна работа”, попита Николай Драгомиров.

„Това, което ни предлагат, е несериозно. Моята специалност не е в осемте предложения на университета, т.е аз трябва да уча нещо абсолютно различно”, коментира и Галина Гергинова.

В предложението са записани 10 специалности, по които ще се проведе дистанционно обучение – Бизнес икономика, Бизнес администрация, Строително инженерство, Туризъм, Образователни науки, Спортни науки, Педагогически науки, Спортен мениджмънт, Икономика и Право.

„Курсовете, които имат акредитация в Малта, могат да се провеждат при нас”, посочи проф. Саконе.

Идеята е дистанционното обучение да се проведе в пернишката Алма матер. От Министерството на образованието заявиха, че от лиценза на чуждестранното висше училище не става ясно дали може да обучава дистанционно. И все пак малтийската диплома се признава у нас, а университетът има всички акредитации, уточняват още от МОН.

Всъщност университетът никога не е имал акредитация в специалностите на Николай и Галина. А през 2013 г. губи всичките си акредитации и остава само с институционалната. В резултат МОН определя нулев прием на студенти от 2013 до 2016 г. Въпреки това студенти са приемани и обучавани.

Новото ръководство закупи университета с огромни задължения, 300 хиляди лева само към данъчните, казва проф. Саконе. Запитан от bTV защо са придобили университета предвид лошото му финансово състояние, той отговори: „За нас е предизвикателство, тогава научихме от „Ърнст енд Янг”, че образованието в България е много добра инвестиция. Университетът в момента започва истинското си развитие, най-важното нещо, с което се заехме, е да бъдат спазени всички законови изисквания от гледна точка на акредитациите”.

Сега в университета има 14 студенти – 12 от които са чужденци, а аудиториите са празни. Разрешение да се преподава има само в две направления – Енергетика и Информатика и компютърни науки.

Ивайло Рангелов е дипломант по Приложна информатика, срещаме се с него в университета. „Основаната и най-важна причина поради, която записах тук, е, че обучението е англоезично. Това беше най-важното, когато избирах между другите университети”, изтъкна той. Казва, че не го притеснява отнемането на акредитации и несигурността на ВУЗ-а.

Преподавател на Ивайло е доц. Найден Шиваров, той учи на роботика двама студенти. „Мисля, че тук е моето място към момента, където аз мога да се развивам и като учен, и като преподавател”, отбеляза той.

От началото на новата академична година университетът ще има право на прием на 240 студенти, от които 150 български, акредитация е получил и по още едно направление „Архитектура, строителство и геодезия”.

Европейският Политехнически университет беше открит шумно преди седем години. Лентичката преряза премиерът Бойко Борисов и даде заявка Перник да се превърне от миньорско в академично градче. От откриването си до сега вузът завършили общо 121 студенти.

Източник: http://btvnovinite.bg