Кметове и депутати се събраха край Кралев дол в чест на будителя Паисий.

Денят на Паисий Хилендарски събра  жителите на пернишкото село Кралев дол, които с гордост заявяват, че Кралев дол е родното място на българския будител и споделят, че той е запалил факела на просвещението, на националното самосъзнание и самочувствие със своята „История славянобългарска“.
Паисий Хилендарски е сред онези необикновени българи – светци и мъченици, книжовници и бунтовници, които са поставили началото българкия дух и писмо в най-тежките години от неговото съществуване.
Празникът, който се състоя в местността “Калужерец“, на параклиса „Св. Преп. Паисий Хилендарски“ беше уважен от двамата народни представители от ПП ГЕРБ – Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров, секретарят на Общината Радослава Манова, кметовете на кв.”Изток” и село Драгичево – Емил Костадинов и Виктор Викторов.Тук беше и основният виновник, който издирва и доказва,че родът на Паисий е от Кралев дол – писателят Цанко Живков.
Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев не скри, че с този параклис всички местни дават заявка за истината за родното място на Паисий Хилендарски, която трябва да излезе скоро наяве.
Цанко Живков за пореден път припомни важни исторически факти, че Паисий е родом от Кралев дол и сподели пред местните жители: „Живи и здрави бъдете, кажете на вашите деца и потомци, че са кралевдолци, че са паисиевци!“
По традиция на празника беше раздаден и курбан за здраве.