Увеличение на минипалните пенсии на есен

Минималната пенсия ще се увеличи с 11,5% от есента. 

Сумата ще достигне до 200 лева, като двуетапното увеличение излиза 100 млн. лв.

Така сегашните 161,38 лева ще достигнат ниво от 180 лева. От 1 октомври долният праг на парите ще се вдигне с нови 11,1% и ще стане 200 лева.

Тези промени депутатите гласуваха с пълно единодушие като с общо 187 гласа приеха на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., внесен от Министерски съвет.

Очаква се другата седмица парламентът окончателно да приеме предложенията на второ четене.

Така със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст. В това число влизат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Според направените разчети всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж ще останат с размери под 180 лв. или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени към новия минимален размер. В резултат на увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лева броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 300 на около 668 000, или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, показват разчетите на социалния министър Бисер Петков.

Сметките на правителството сочат, че необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са 8,8 млн. лв. месечно, а втората стъпка с вдигането на минималната пенсия на 200 лева от 1 октомври ще струва на хазната 14,7 млн. лв. месечно. От финансовото министерството на няколко пъти уточниха, че няма да се наложи актуализация на бюджета. По техни сметки общата сума за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст за тази година е около 100 млн. лв., а за догодина трябва да се набавят допълнителни 280 млн. лв.

Още преди предложенията за минималната пенсия да влязат за гласуване в Народното събрание се чуха не малко експертни мнения, че политическата намеса в осигурителната система ще доведе до срив в доверието на хората, които се осигуряват.

“Зачитаме и подкрепяме принципа на равнопоставеност, заложен като основен в Кодекса за социално осигуряване и считаме, че не следва по никой начин да има изравняване на пенсии за хората с различен осигурителен принос”, заяви от парламентарната трибуна червеният депутат Георги Гьоков по време на дебатите. От ДПС също подкрепиха промените, но призоваха да се търсят възможности, които не водят до увеличаване на дефицита в системата, който за поредна година е близо 5 млрд. лв. На ниво обсъждане в социална комисия в НС синдикатите от КНСБ изразиха принципната си позиция, че увеличението на минималната пенсия изправя осигурителната система пред сериозен проблем, защото част от пенсионерите получават увеличение от близо 23%, а всички останали почти нищо. Според профсъюзите това няма да стимулира работещите да се осигуряват върху истинските си доходи.

Източник: https://trud.bg