Рибари излизат на протест в защита на Струма и спиране отравянето на реката

VEC Pchelina

Рибари излизат на протест в защита на Струма и спиране отравянето на реката. Недоволството е организирано от риболовно сдружение „Балканка“ – София и е насрочено за вторник, 21 ноември 2017 г., от 8.30ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на ул. Уилям Гладстон №67 в столицата.

 

 На фона на нестихващото желание на министъра на околната среда и водите Нено Димов да отслаби защитата на природата у нас, рибарите излизат на протест заради три конкретни случая.  Унищожаването на реките Струма, Ботуня и Въча опровергава теорията на г-н Димов, че опазването на природата пречи на развитието на местните общности, заявяват от Балканка. Точно обратното – от запазването на реките са най-заинтересовани хората по места, а евродирективите пречат само на олигарсите, твърдят рибарите.

 

И посочват, че най-страшен е примерът с убийството на река Струма под язовир Пчелина в района на гр.Земен. Две години след пускането в експлоатация на ВЕЦ Пчелина, се видя цялото зло, което може да се случи на една река. Първо, енергично язовирът бе източен, което доведе до сълзи даже олимпийската шампионка Румяна Нейкова, после пък станахме свидетели на пълното пресушаване на р. Струма, останала на локви, докато язовирът се напълни отново.

 

След това започна неспирно тровене на реката с дънни утайки. Така живот в р.Струма вече няма, категорични са рибарите. Нито ТВ репортажите от есента на 2016, нито становищата и жалбите на риболовците спряха това безумие. Не помогна и доклад на учени от БАН и Националния Природонаучен Музей, изпратен до МОСВ, доказващ унищожението на цялата фауна километри надолу в защитена зона Земен. https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/Pchelina-Struma%20FINAL.pdf

 

Днес ВЕЦ Пчелина работи, въпреки ежемесечните сигнали на Балканка. (https://dams.reki.bg/0492-dam/0492-dam) Освен че водата е отровена и не става за напояване, къпане и водопой, от нея се разнася невъобразима смрад, заради което хората от Лобош, Жабляно и Земен си затваряха прозорците дори и през летните горещини.

 

Дънната тиня на действалия като утаител язовир на промишлените отрови от Перник и Радомир при социализма, може да продължи с години да трови цялата Струма чак до Гърция. След скорошно ТВ разследване на връзки на политици с ВЕЦ, не е изненада, че тази централа е допусната от МОСВ без оценка на въздействието върху околната среда, а днес е собственост на бивш заместник министър на околната среда и водите от ДПС.

 

От Балканка ще протестират и за ликвидирането на река Въча под Кричим и за унищожаването на най-интересния за риболов участък от реката, както и за още по-страшното отравяне на река Ботуня, където ВЕЦ Луна изхвърли през септември 2016г. тонове утайки, като задръсти реката с тинята, а рибата умря. Местните хора пък останаха без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът замря: https://dams.reki.bg/0161-dam/2016-09-21 Тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева определи случая като най-тежката екологична катастрофа в по-ново време и обеща, под аплаузите на местните хора, че ВЕЦ Луна никога повече няма да заработи. Една година по-късно при г-н Димов ВЕЦ-ът си работи най-необезпокояван.

 

Ето само три скандални примера, показващи че опазването на реките и на Натура 2000 зоните е пряк и жизненоважен интерес за местните хора.

От Балканка намират прокарваните от министър Димов тези за несъвместими с поста му и с европредседателство.  Рибарите смятат, че тази антиевропейската политика е изгодна само за олигарсите и е във вредна на реките и защитените зони, и най-вече на хората.  Поради това настояват за незабавната оставка на Димов и за опазване на живота в реките.