Много информация и любопитни факти събира Цвети Пчелински в труда си за историята на пощите и телекомуникациите у нас

Изключително интересният изследователски труд на Цвети Пчелински „Извори за историята на пощите и телекомуникациите по българските земи” бе представен по време на “Софийски международен панаир на книгата 2017“ в НДК. Наричат книгата хронологичен енциклопедичен сборник за историята на пощите, телеграфите, телефоните, радиото, телевизията, компютрите и безжичните комуникации.

Роденият в семейство на телеграфопощенци Цвети Пчелински превръща една родова професия и в свое занимание, и в свое хоби, и в своя любов. Резултатът е разказ за хората, създали безценната история на пощите и телекомуникациите у нас, неразделно свързана с историята на световната цивилизация. Сборникът свързва пътищата, писмеността, пощите и телекомуникациите от древността до днес в единната верига на човешката култура.

Цели 35 години авторът събира исторически данни, проучва много източници и издава труда си в чест на 135-годишнината на Български пощи.

 В сборника е събрана много ценна информация, публикувани са прелюбопитни факти,  които мнозина ще научат за първи път – кога и с каква цел са поставени първите пощенски кутии, как са възникнали първите пощенски клейма и печати, кога са се появили първите пощенски марки.

 Авторът проследява развитието на комуникациите по нашите земи от древността до днес – води ни по римските пътища, които са били артериите за бързи съобщения по онова време; разказва за пощата в Първата и Втората българска държава, а е известно, че нашите царе и патриарси са водили изключително богата кореспонденция. Показва какви са били комуникациите на Византия по българските земи, докосва се до създаването на тайната революционна поща на Васил Левски, разкрива факти за руските военни пощи  и телеграфи у нас, за първите пощенски марки в Княжество България.

Втората част на книгата е хроника на възникването на модерните съобщения с поглед върху създаването на Плевенската пощенска, телеграфска, телефонна и радиофикационна  станция в края на 19 в., като една от рожбите на първите свободни и независими  съобщения.

 Последната част, разбира се, е посветена на безжичните комуникации, без които не бихме могли да си представим живота си – компютри, интернет и мобилни телефони, и бързото им внедряване в ежедневието.         

 Image0003