Пернишки сурвакари взимат акъла на най-високите гости от Европа за председателството

 

Пернишки сурвакари взимат акъла на най-високопоставените гости от Европа, които ще дойдат у нас за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС на 11 януари. Мъже със страшни маски ще причакат башевропейците пред Народния театър и ще им вземат страха с лудо дрънчене. Там на 11 януари ще бъде тържествената церемония по откриването на българското председателство.

Така председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия ще се потопят до шия в живата фолклорна традиция и на живо ще разберат, че у нас лабаво нема.

Сурвакарите са част от хилядолетния народен обичай Сурва, който през декември 2015 г. влезе в списъка на ЮНЕСКО за защитените живи човешки съкровища и … една от най-яките алкохолни туристически дестинации за чуждите туристи у нас през последните години, редом с морските курорти през лятото.

Не стига, че маскираните ще причакат еврочиновниците пред Народния, за да им дъхнат на новата реколта пернишка джанковица и да ги омаят с неустоим мирис на отлежали кожи, а ще имат и специално приветствие за акредитираните у нас чуждестранни журналисти, за да ги ошашавят съвсем.

Все още не знаем на какъв език ще бъде специалното обръщение, но със сигурност ще се разбере – все пак пернишката сурвачка е тотемът им.