Ледено мъжко хоро се ви във водите на река Кладнишка край Перник

Ледено мъжко хоро се изви в студените води на река Кладнишка край пернишкото село Кладница. На Богоявление, наричан още Мъжки водици, тридесет души се прегърнаха и пяха българския химн, а после по звуците на гайда и тъпан играха тежък танец в ледената вода.

Инициатори на мъжкото хоро за трета поредна година са момчетата от ръгби клуб „Валяците“. Яките мъже оставиха кръстът да бъде изваден от най-малкият участник в ритуала – 15-годишния Йордан Йорданов, който си направи най-големия подарък за имения си ден. Когато момчето вдигна високо разпятието, го поздравиха с викове и ледени пръски. Казват, че ледените води в този ден лекуват и че дават сила и здраве.

Разпятието беше хвърлено от отец Илия в местността Йордан, под манастира „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Обичаят, съхранен през годините, ревниво се пази и днес.
Кметът на  Кладница Васил Мирчев поздрави смелчаците, влезли в реката и всички присъстващи, подчертавайки, трябва да пазим живи българските традиции.  Това показва, че българският дух е жив и ще пребъде, каза той.
На празника беше раздаден и курбан за здраве от манастира.
Днес Българската Православна Църква празнува Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.  Видици има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.
В гр. Батановци Богоявленския кръст бе изваден от 30-годишния Йордан Симеонов Йорданов. Мъжът, който също празнува имен ден днес и е щастлив баща на две момченца, се оказа най-бърз, изпреварвайки шестима сериозни кандидати, които се хвърлиха в ледените води на река Струма в центъра на града. Стародавният ритуал бе воден от отец Иван Плочарски, който е и председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Успение Богородично“.
Според поверието, който пръв стигне до кръста и го върне на свещеника, получава от него благослов и се смята, че ще бъде здрав през цялата година.
47-годишният Стоян Иванов Стоянов пък извади Богоявленския кръст от водите на Голобрежка река в пернишкото село Драгичево. Петима смелчаци  се хвърлиха в ледените води пред очите на цялото село.  Късметлията Стоян и кметът на Драгичево са съученици и поддържат чудесни отношения от ученическите им години до ден днешен.
Стоян Стоянов, ксойто е горд дядо на любимия си внук и баща на две деца, отнесе разпятието вкъщи и си пожела здраве, късмет, щастие и успех.
сн. Фейсбук

сн. Фейсбук

IMG-47167c69cc4a2b9f2f9f282fc48e66bd-V IMG-ab4a2616d008c30c2916f75b87323424-V