Жилищен блок на ул. „Найчо Цанов“ 5 г. се грее и къпе на вересия

Жилищен блок в Перник 5 години се грее на вересия. Нарекоха го „Блокът на чудесата“. Живеещите в новопостроения блок № 14 на ул.“Найчо Цанов“ в центъра на града в продължение на около 60 месеца не са плащали парно и топла вода.

Незаконното присъединяване към топлопреносната мрежа е установено при рутинна проверка „Топлофикация“ – Перник, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов. Служители на дружеството правят нвентаризация в блока, но жителите не ги допускат в абонатната станция. Термокамери обаче установяват, че вътре има парно. После е направен изкоп пред сградата и тръбите, свързващи я с топлопреносната мержа, вече са неоспорим факт.

В „Топлофикация“ е намерена документация, според която в края на 2011 г. строителна фирма е поискала разрешение да се източи мрежата за присъединяване на блока. Оттам нататък няма никакво движение на нови документи – нито сключени договори, нито откриването на партиди, нито съобщение, че блокът в центъра на града е присъединен, обясни Спасов.

Блокът е предаден за експлоатация през 2012 г. Сградата обаче е свързана към мрежата от друго дружество, не от „Топлофикация“ заради това блокът не е воден като наш абонат“, уточни директорът.

Собствениците на 12-те апартамента и търговските помещения в сградата не са открили партиди и не са сключили договори с „Топлофикация“ за обслужване на абонатната станция и доставка на топлоенергия. През целия период обаче са ползвали парно и топла вода без да ги заплащат.

За случая е информирана полицията в Перник, а топлоподаването към сградата е прекъснато от абонатната.

Жителите вече са заявили желание да сключат договори за доставка на топлоенергия, от „Топлофикация“ обаче искат обезщетение за времето, през което неправомерно обитателите на сградата са ползвали парно и топла вода.

Тепърва се правят изчисления колко са загубите за дружеството. Уред за измерване в абонатната станция не е монтиран.