Перничани искат да се разреши носенето на оръжие за самоотбрана

Перничани искат да се разреши носенето на оръжие за самоотбрана. Искането не е от вчера, но нов импулс за това даде въоръженият обир в денонощен магазин в пернишкия кв. Мошино. В сряда, 30 минути след полунощ, маскиран нахлува вътре, насочва пистолет и спрей срещу младата продавачка, изкомандва „Давай парите!“ и  грабва от ръцете й около 800 лв.

Преди това момичето, виждайки маскирания, успява да натисне паник бутона.

Камера записва нападението, а собственикът на магазина Ивайло Йорданов разпространява записа в социалните мрежи. „Ще гоним крадеца до дупка. Най-добре е да се предаде“, гневи се Йорданов. Точно той е убеден, че всеки трябва да има право да носи оръжие за самоотбрана.

Засега извършителят не е задържан.

По силата на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, физическо лице може да придобие огнестрелно оръжие чрез закупуване след като получи разрешение за придобиване, издадено, в нашия случай, от  началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице. Позволението може да бъде получено ако мераклията за пистолет отговаря на определени изисквания.