Испански вестник обяви Перник за града с най-мръсен въздух

Либералният испански вестник „Ел Паис“ (elpais.com) отново приписва рекорди на Перник. Противно на очакванията през януари те да са свързани с маскарада Сурва,отново става дума за замърсен въздух. В пространна статия с автор Антонио Лопес Диас се твърди, че Перник, малък град в България, е един от най-замърсените градове в Европейския съюз и се разказва за източниците на замърсяване на въздуха като се посочват автомобилите, ТЕЦ „Република“, който е на твърдо гориво, битовото отопление с въглища, съобщава gradski.org.
Авторът на статията цитира и д-р Кадийска, директор на болницата за лечение на белодробни болести в Перник. Според него тя съобщила, че през последните години броят на пациентите е нараснал, а а 80% от заболяванията, от които те се лекуват – бронхиална астма, рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), са предизвикани от замърсяване на околната среда.

Като основен свой източник на информация авторът е посочил Генади Кундарев, говорител на българската екологична неправителствена организация „За Земята“.

Наред с проблема на мръсния атмосферен въздух, в статията се засяга и темата с незаконния въгледобив. От организацията „За Земята“ са се похвалили пред испанския журналист, според когото подземният въгледобив в Перник официално е прекратен през 1966, но ние добре знаем, че такъв имаше и след 2004 г., че са разпространявали в Перник брошури с безплатния телефонен номер за криза на Министерството на икономиката и енергетиката, за да информира населението за незаконни минни дейности. В тях бил отправян призив към населението да не купува незаконни въглища, а на нелегалните миньори се предлагала уеб връзка, за да намерят алтернативна работа. В статията има и верни факти, като това, че нелегалният въгледобив е дело на организирана престъпна група, но изнесеното звучи повече като реклама на неправителствената организация на гърба на Перник. Повдигнатите проблеми съществуват, добре познати са на перничани, но Перник отдавна не е сред градовете с най-мръсен въздух не само в Европа, но и в България.