Мария от Перник, която иска питбула-убиец: Никой не заслужава смърт

Мария Любенова от Перник се бори да спаси питбула Цезар, който което уби дете в село Мокрище. „Никой не заслужава смърт – нито кучетата, нито хората, казва младото момиче. Заедно с нея са семейството й и неправителствена организация. С помощта на родителите и близки тя отглежда 4 кучета с помощта на родители и близки, като две от тях са осиновени.

Историята на кучето, нахапало и убило дете, трогва Мария. „Отначало не бях запозната със случая, но като видях, че много хора се насъскват срещу кучето, реших да се включа с каквото мога. Аз съм доброволец в кастрационния център в Перник, имаме осиновени две кучета и реших, че мога да си позволя още едно“, каза пред камерата на националната телевизия Мария Любенова.

 

Първото куче, което осиновява е със счупени крака и след шест месеца грижи от нейна страна то вече свободно се разхожда. Второто, което попада в семейството, се променя напълно, благодарение на грижи и добра дресировка.
„Осинових едно куче, което се водеше много агресивно, но в момента е много добро. Отглеждам ги с много любов, когато направят беля – карам се, възпитавам ги и никога не са проявили агресия нито към мен, нито към семейството ми“, разказва Мария.
Никога кучетата ни не са били насилвани, връзвани, между нас има взаимно доверие, допълва Боряна Янкова, която отглежда кучетата заедно с Мария.
„Няма лоши стопани, има хора, които не са готови за тази отговорност. Това е все едно да отглеждаш дете и ако не си готов ще стават такива неща“, добавя момичето, което иска да осинови кучето-убиец.
Мария, Боряна и всички, които застават зад каузата за осиновяването на Цезар са уверени, че лошо куче няма. Според тях твърденията, че питбулът е лоша порода, са стереотип. В това уверява и Михаела като част от неправителствена организация за защита на животни и като собственик на два питбула, които спасява от организирани боеве.
„Няма лоши кучета, собствениците са лошите в случая и те носят отговорност за своите кучета. Кучето остава за цял живот едно твое дете и ти трябва да го отглеждаш, да се грижиш за него, да му подсигуриш подходящи условия за живот“, твърди тя.
Защитниците на питбула се притесняват да не се стигне до решение за неговата евтаназия и са решени да се борят за него докрай.