Правят карта на сеизмичния риск у нас

Държавата и геолозите от Института по геофизика, геодезия и география при БАН готвят карта на сеизмичния риск за България. Тя ще отгтовори на въпросите: В кои райони опасността от земетресение е най-голяма? Ще издържат ли сградите при по-силен трус? Кой тип строителство крие най-големи рискове при бедствие?

Един от най-мощните трусове у нас през последните години беше този в Перник през 2012-а. Той нанесе сериозни щети и нацепи като солети стените на къщи в селата Дивотино, , Люлин, Мещица, Рударци и др.

Картата ще покаже в коя община какъв риск има за сградите, пътищата, жп релсите и какви мерки могат да се предприемат, съобщи Нова тв. Тя ще помага и на спасителните екипи, за да може броят на евентуални жертви при бедствие да се намали до минимум.

От картите, показващи как изглеждат сградите от гледна точка на сеизмологичните опасности, строителите ще преценяват например до колко етажа и в каква форма да се изгражда дадена постройка. Ще стане ясно и в кои райони може да се строи и в кои не.