В Драгичево тормозят зверски коне за 20 лева

Коне брутално са принуждавани да препускат с над 2 тона товар на нелегална кушия в пернишкото село Драгичево.
Жестокото състезание се провежда всяка събота и носи перверзна наслада на присъстващите и печалба за организаторите му, алармира читател. Недопустимият тормоз над животните се извършва срещу залози от по 20 лева за кеф на публиката, която е съставена основно от местни роми и техни събратя от Перник и съседните села. Участниците в нечовешката надпревара също са роми, които идват с недохранени и видимо измъчвани животни. На конете се завързват различни тежести, пише „Телеграф“.

Животните са принуждавани да се ъстезават, теглейки бетонен електрически стълб, части от макара, тежки железа или метални бидони с камъни.  Жокеите им ги налагат безмилостно с камшици и тояги, принуждавайки ги да препускат възможно най-бързо, за да достигнат първи финала и да спечелят от залозите. Първото подобно състезание се е провело на 24 февруари – Тодоровден. Тогава местните са организирали уж съвсем легална кушия за празника, но накрая са пуснали и завързани с тежки предмети коне. В група в социалната мрежа Фейсбук потресени хора споделят снимки и клипчета от забавата. От постовете им става ясно, че тези състезания се превръщат в традиция и са провеждани поне още две съботи подред.

Преди няколко дни Красимир Кънев е изпратил клипче на Нова телевизия. Кадри с жестокостта са разпространени и из пернишките сайтове. Според Кънев одобрение за надпреварата е дадено от кмета на Драгичево, който вчера не бе открит за коментар. След като кадрите лъснаха в социалните мрежи, по-голямата част от потребителите настръхнаха. Хората питат къде е зоополицията и защо не са взели мерки досега? Други пък защитават състезанието и обясняват, че това е съвсем традиционна кушия за Тодоровден и не е никакъв тормоз над животните. Някои дори сравняват проявената жестокост срещу конете с тричането на кучета в Странджа, с което от години институциите у нас се борят.